24 ноември

24 ноември

Математически турнир в СУ „Н. Й. Вапцаров”

„Математика за Ұ” 

На 24 ноември за осма поредна година се проведе Математически турнир, организиран от Методическото обединение на учителите по математика. Задачите са съобразени с изучаваното към момента учебно съдържание и са обединени тематично – изискват самостоятелно решение, като част от тях включват свободен отговор чрез аргументация.

В Математическия турнир участваха всички ученици с изявени интереси в състезателната математика. След оценяването се извършва класиране и награждаване на победителите.

Голяма част от учениците споделиха, че успешно са се справили с теста, и ентусиазирано дискутираха задачите, които са предизвикали задълбочен прочит и логично решение.

Ръководството на СУ „Н. Й. Вапцаров” пожелава успех на всички малки и големи математици!

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

Интерактивни уроци в часовете по Човекът и природата

Интерактивни уроци в часовете по Човекът и природата

Всички петокласници в часовете по Човекът и природата представиха впечатляващи проекти за „Плоската Земя”, „Земното кълбо”, „Системата на Коперник”, „От Джордано Бруно до наши дни”, „Има ли живот на Марс?”.

Разделени в екипи, бъдещите астрономи защитиха оригинални идеи, реализирани в снимки и научни доказателства. Учениците усъвършенстваха уменията си за работа в групи, за убедително представяне на мнения и прилагане на интерактивни методи, за аргументиране чрез научни доказателства и наблюдения, за самостоятелно изготвени макети на Слънчевата система.

Членовете на журито се оказаха седмокласници, които направиха обстоен анализ на представените проекти. На най-добрите екипи г-жа Диляна Петкова постави заслужени отлични оценки.

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

23 ноември

23 ноември

Седмица за превенция на агресията в

СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево 

За поредна година с редица мероприятия СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево отбеляза Седмицата за превенция на агресията.

Начало на инициативите постави лекцията „Превенция на агресивното поведение”, представена от служител на РУП – Царево.

В Дните за психологическа подкрепа ученици консултираха ученици в присъствието на Ученическия съвет и г-жа М. Георгиева.

Всички петокласници подготвиха най-дългата рисунка „Да спрем агресията”. Цветовете на своя живот учениците от 6. и 7. клас показаха в открита изложба – рисунките, плакатите, колажите и пленерите са резултат от екипната им работа с г-н К. Янакиев и г-жа М. Попова.

Чрез инициативите учениците от град Царево казаха по своеобразен начин своето твърдо „НЕ“ на тормоза и агресията в училище. Утвърдиха искрената усмивка, толерантността и сътрудничеството.

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

Национална седмица на четенето

Национална седмица на четенето

С ентусиазъм и интерес учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров”- гр. Царево – се включиха в Националната седмица на четенето, организирана за трета година от Министерството на образованието и науката, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. На 23.10.2017 г. седмицата се откри с изложба от рисунки на любими литературни герои и се обявиха инциативите, предвидени до 27.10.2017 г. Учениците от гимназиален етап посетиха театралната постановка „Спасителят” и се срещнаха с любимия си актьор Ивайло Захариев. Учениците от седми клас посетиха училищната библиотека и намериха отговор на много въпроси като Коя е най-интересната книга?, Къде е скрита мъдростта?, Кой е най-великият автор в историята? и научиха любопитни  литературни факти. Проведоха се маратон на четенето, литературна екскурзия под наслов: „С книгата може да достигнеш навсякъде”, конкурс за най- интересен и богат читателски дневник, литературна анкета, литературна игра „ Четене с разбиране”.

Десети Б клас се потопи в света на книгите в библиотеката в НЧ „Георги Кондолов1914″и проведе един необикновен час по литература. Учениците чуха „Молбата на книгата“ научиха колко е важно да се отнасят с уважение към словесното изкуство и да откриват мъдростта му. В края на часа много от тях пренесоха магията на книгите и в своите домове. Оказа се, че Шекспир е любимият автор на десетокласниците, които разпалено разсъждаваха по вечния въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш” и се развълнуваха от съдбата на Ромео и Жулиета.

Седмицата беше препълнена с инициативи и събития. За учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров” тя ще продължи през цялата учебна година, защото те искат да бъдат грамотни, знаещи, комуникативни и мислещи.

Четем заедно

Четем заедно

По случай седмицата на четенето малките първолаци на госпожа Татяна Павлова от Iа клас посрещнаха своите гости – госпожа Златина Димитрова с учениците си от IVа клас. Четвъртокласниците бяха подготвили приятни изненади – четоха се откъси от известни детски приказки, играха се забавни игри със срички и думи. Малките ученици се представиха отлично и за награда получиха по един красив книгоразделител.

31 октомври

31 октомври

31 октомври – Международен ден на Черно море

В кабинета по Физика учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров” отбелязаха Международния ден на Черно море. Под ръководството на г-жа Д. Петкова се проведе интерактивен урок с участието на ІІІ и ХІІ клас. Третокласниците показаха завидни знания за Черно море – във форма на забавни игри, гатанки, кръстословици и интересни пъзели. Всички тези изненади бяха изготвени от гимназистите, които впечатлиха с презентация за необятния подводен свят и неговите обитатели. Към публиката бяха отправени редица послания за опазване на околната среда.

С любими стихове, песни и танци приключи един необикновен час – часът, посветен на любимото Черно море.

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

„Спасителят“ – откровен разговор за наркотиците

„Спасителят“ – откровен разговор за наркотиците

23 октомври от 12,30 ч. на сцената на НЧ „Г. Кондолов 1914” – Царево всички ученици от 7 до 12 клас присъстваха на спектакъла на театрална формация „Улична банда” – „Спасителят” от Валентин Балабанов.

Организатори бяха община Царево и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

В „Спасителят” участваха Ивайло Захариев, Сребрина Христофорова, Валентин Балабанов, Вера Среброва. След края на представлението се проведе дискусия, в която учениците имаха възможност да споделят своите впечатления.

„За мен е важно да ги чуя. Това е кауза за мен и целия актьорски екип. Всеки от нас по свой начин е усетил, че това, което носи наркотикът на всеки човек, е пагубно. Аз доста дълго време съм бил от другата страна. Не съм бил зависим, но съм пробвал различни неща, които са ми замъглявали съзнанието. Виждал съм сериозно зависими хора и колкото и да са талантливи, те са загубили своя шанс заради дрогата“ – убеден е Ивайло Захариев. И добави: „Ако не познаваш дрогата, лесно можеш да попаднеш в нейния капан. Ако знаеш последствията, вече ще се замислиш много дали въобще да пробваш“. Децата трябва да бъдат научени, че техният личен избор има сила. По думите на актьора, ако те са в уверени в това, че ако не купят дрога, е нещо добро, все по-често ще правят този избор.

„Спасителят” е една от съвременните пиеси, разглеждани за участие в българските награди за принос към театралното изкуство „Аскеер”.

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

 

 

Откриване на новата учебна година

Откриване на новата учебна година

На 15-ти септември първият звънец извести началото на новата учебна година в СУ „Н. Й. Вапцаров”– гр. Царево.

В слънчевата септемврийска сутрин ученици, учители, родители и гости се събраха в двора на училището, за да присъстват на официалното тържество, което започна с вдигане на националния трибагреник на Република България.

Поздрав към всички присъстващи отправи г-жа Д. Фелонова:

 „Уважаеми г-н Кмет, драги гости, мили ученици, учители и родители, 

15 септември е свята дата в българския календар, превърнала се в символ на знанието и учението. За всяко българско семейство първият учебен ден е специален празник, който носи много вълнение и очаквания.

В цяла България днес училищата се изпълват със звънък детски смях, с красиви и благоуханни цветя и с тръпнещи сърца. СУ „Никола Йонков Вапцаров” днес разтваря широко врати за духовността и иновативното образование. Основна задача пред нас е да подготвим личности, които смело се справят с предизвикателствата на живота и науката.

Но най-развълнувани днес са най-малките ученици.

Мили първокласници, добре дошли сред нас!

Днес поемате по необятните пътища на учението, предстоят Ви вълшебни преживявания, нови приятелства и мъдри уроци. Повярвайте на своите учители, за да откриете най-ценния плод и за да сбъднете мечтите си. Подкрепяни от вашите родители, ние искаме да достигнете до най- високия връх на знанието. Пожелавам Ви да бъдете здрави, отговорни и ученолюбиви.

Тази учебна година е последна за дванадесетокласниците.

Скъпи абитуриенти, желая Ви успешни зрелостни изпити, да постигнете целите си, и да се реализирате успешно в избраната професия.

Мили колеги, новата учебна година е пред нас, нека да бъде още по- успешна и ползотворна. Нашият труд е благословен, изпълнен с творчество и удовлетворение. Всеки наш ден е различен, пълен с отговорности пред настоящето и бъдещето, с емоции и съзидание.

Скъпи родители, днес децата на България започват училище, днес отново пламва огънят на духовността. Учители и родители имаме общи задължения, ние трябва да изградим личностите на бъдещето и да подредим света.

Честит празник на нашите специални гости, на всички колеги, които години наред са прекрачвали прага на училището, които са оставили сърцата си, тревогите си, усмивките си, дали са най-доброто от себе си. Казват, че няма бивши учители, защото учителят остава за цял живот учител. Това не е професия, а съдба и призвание.

Честита нова учебна година на всички ученици и на всички, които са свързани със СУ” Н. Вапцаров”!” 

За да споделят радостта от празника, присъстваха представители на Общинска администрация и кметът на община Царево – инж. Г. Лапчев. С много вълнение г-н Г. Лапчев се обърна първо към най-малките ученици – първокласниците: „Вярвайте в себе си, бъдете непоколебими в способностите си! Здраве, сили и щастливи моменти през новата учебна година!” На бъдещите абитуриенти г-н Г. Лапчев пожела да последват успеха на известните личности, които се гордеят, че СУ „Н. Й. Вапцаров” е било тяхното родно училище.

Тържеството продължи с популярни песни и стихове, в изпълнение на най-малките и талантливи ученици.

По традиция г-жа Д. Фелонова плисна менче с вода и с Ключа на знанието първокласниците бяха поведени от техните класни ръководители: г-жа Д. Георгиева, г-жа Т. Павлова и г-н Й. Павлов. В невероятно красивите стаи нетърпеливите първокласници с трепет посегнаха към своите буквари и подаръци, а питата с мед символично подслади ученическите им трудности.

 

 

Мария Димитрова и Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

 

15 септември

15 септември

Да преживееш магията ЦЕРН

/по стъпките на своя учител/ 

„Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.“

/А. Айнщайн/

От 23 до 29 юли г-жа Диляна Петкова от СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево премина oбyчение в cпeциaлизиpaнитe лaбopaтopии нa Евpoпeйcкaтa opгaнизaция зa ядpeни изcлeдвaния (ЦЕРН) cъc ceдaлищe в Жeнeвa.

В eднoceдмичнaтa oбpaзoвaтeлнa пpoгpaмa нa Свeтoвния нayчeн цeнтъp yчacтвaхa двама пpeпoдaвaтeли от област Бургас. Te ce зaвъpнaхa oт Швeйцapия с много идeи зa cвoятa бъдeщa paбoта. Г-жа Диляна Петкова cпoдeли нayчeнoтo с кoлeгите си от Царево: „Дa преживееш мaгиятa ЦЕРН“ е мечта на всеки физик, следващ стъпките на своя любим учител. За мен този учител е г-жа Даниела Фелонова, която преди години премина през същата квалификация. Да бъдеш посланик на ЦЕРН, за мен е изключителна привилегия. Поклон пред всички, работещи в това светилище на науката.

Ръководители на българските педагози бяха г-жа Свeжинa Димитpoвa -диpeктop нa Нaциoнaлнaтa acтpoнoмичecкa oбcepвaтopия във Вapнa, и г-жа Вероника Георгиева – държавен експерт от Дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН. Нoвocт се оказа пoceщeниeтo в Цeнтъpa зa идeи, в който млади учени могат да представят своите революционни идеи, които Европейската организация ще използва зa бъдeщи изcлeдвaния в пocoкa нa физикaтa нa eлeмeнтapнитe чacтици. Паралелно с лекциите се проведоха и интересни наблюдения и лабораторни упражнения.

Като преподавател, ще се опитам да провокирам любопитството на моите ученици с eднa виpтyaлнa eкcкypзия дo ЦЕРН и се надявам да ги мотивирам да изучават физиката и астрономията с още по-голям интерес. Както сподели и проф. Леандър Литов: „Любопитството е причина за прогреса.“ И всичко, казано дотук, в няколко думи: наука, интелект, респект, очарование, приятелство – това е ЦЕРН”.

Мария Димитрова и Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

26 юни

26 юни

София Стоянова Кралева от ІХ б клас, от клуб „Слово”, спечели поощрителна награда в Националния литературен  конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2017, посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха” провежда с благословението на НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВ. СИНОД на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА-Българска патриаршия.Организиран е под ръководството на Ловчански митрополит Гавриил.Конкурсът стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, с утвърждаване и съхраняване на традициите. Ръководството на СУ „Никола Вапцаров я поздравява и и пожелава нови успехи в необятния свят на словото.