Откриване на новата учебна година

Откриване на новата учебна година

На 15-ти септември първият звънец извести началото на новата учебна година в СУ „Н. Й. Вапцаров”– гр. Царево.

В слънчевата септемврийска сутрин ученици, учители, родители и гости се събраха в двора на училището, за да присъстват на официалното тържество, което започна с вдигане на националния трибагреник на Република България.

Поздрав към всички присъстващи отправи г-жа Д. Фелонова:

 „Уважаеми г-н Кмет, драги гости, мили ученици, учители и родители, 

15 септември е свята дата в българския календар, превърнала се в символ на знанието и учението. За всяко българско семейство първият учебен ден е специален празник, който носи много вълнение и очаквания.

В цяла България днес училищата се изпълват със звънък детски смях, с красиви и благоуханни цветя и с тръпнещи сърца. СУ „Никола Йонков Вапцаров” днес разтваря широко врати за духовността и иновативното образование. Основна задача пред нас е да подготвим личности, които смело се справят с предизвикателствата на живота и науката.

Но най-развълнувани днес са най-малките ученици.

Мили първокласници, добре дошли сред нас!

Днес поемате по необятните пътища на учението, предстоят Ви вълшебни преживявания, нови приятелства и мъдри уроци. Повярвайте на своите учители, за да откриете най-ценния плод и за да сбъднете мечтите си. Подкрепяни от вашите родители, ние искаме да достигнете до най- високия връх на знанието. Пожелавам Ви да бъдете здрави, отговорни и ученолюбиви.

Тази учебна година е последна за дванадесетокласниците.

Скъпи абитуриенти, желая Ви успешни зрелостни изпити, да постигнете целите си, и да се реализирате успешно в избраната професия.

Мили колеги, новата учебна година е пред нас, нека да бъде още по- успешна и ползотворна. Нашият труд е благословен, изпълнен с творчество и удовлетворение. Всеки наш ден е различен, пълен с отговорности пред настоящето и бъдещето, с емоции и съзидание.

Скъпи родители, днес децата на България започват училище, днес отново пламва огънят на духовността. Учители и родители имаме общи задължения, ние трябва да изградим личностите на бъдещето и да подредим света.

Честит празник на нашите специални гости, на всички колеги, които години наред са прекрачвали прага на училището, които са оставили сърцата си, тревогите си, усмивките си, дали са най-доброто от себе си. Казват, че няма бивши учители, защото учителят остава за цял живот учител. Това не е професия, а съдба и призвание.

Честита нова учебна година на всички ученици и на всички, които са свързани със СУ” Н. Вапцаров”!” 

За да споделят радостта от празника, присъстваха представители на Общинска администрация и кметът на община Царево – инж. Г. Лапчев. С много вълнение г-н Г. Лапчев се обърна първо към най-малките ученици – първокласниците: „Вярвайте в себе си, бъдете непоколебими в способностите си! Здраве, сили и щастливи моменти през новата учебна година!” На бъдещите абитуриенти г-н Г. Лапчев пожела да последват успеха на известните личности, които се гордеят, че СУ „Н. Й. Вапцаров” е било тяхното родно училище.

Тържеството продължи с популярни песни и стихове, в изпълнение на най-малките и талантливи ученици.

По традиция г-жа Д. Фелонова плисна менче с вода и с Ключа на знанието първокласниците бяха поведени от техните класни ръководители: г-жа Д. Георгиева, г-жа Т. Павлова и г-н Й. Павлов. В невероятно красивите стаи нетърпеливите първокласници с трепет посегнаха към своите буквари и подаръци, а питата с мед символично подслади ученическите им трудности.

 

 

Мария Димитрова и Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

 

15 септември

15 септември

Да преживееш магията ЦЕРН

/по стъпките на своя учител/ 

„Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.“

/А. Айнщайн/

От 23 до 29 юли г-жа Диляна Петкова от СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево премина oбyчение в cпeциaлизиpaнитe лaбopaтopии нa Евpoпeйcкaтa opгaнизaция зa ядpeни изcлeдвaния (ЦЕРН) cъc ceдaлищe в Жeнeвa.

В eднoceдмичнaтa oбpaзoвaтeлнa пpoгpaмa нa Свeтoвния нayчeн цeнтъp yчacтвaхa двама пpeпoдaвaтeли от област Бургас. Te ce зaвъpнaхa oт Швeйцapия с много идeи зa cвoятa бъдeщa paбoта. Г-жа Диляна Петкова cпoдeли нayчeнoтo с кoлeгите си от Царево: „Дa преживееш мaгиятa ЦЕРН“ е мечта на всеки физик, следващ стъпките на своя любим учител. За мен този учител е г-жа Даниела Фелонова, която преди години премина през същата квалификация. Да бъдеш посланик на ЦЕРН, за мен е изключителна привилегия. Поклон пред всички, работещи в това светилище на науката.

Ръководители на българските педагози бяха г-жа Свeжинa Димитpoвa -диpeктop нa Нaциoнaлнaтa acтpoнoмичecкa oбcepвaтopия във Вapнa, и г-жа Вероника Георгиева – държавен експерт от Дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН. Нoвocт се оказа пoceщeниeтo в Цeнтъpa зa идeи, в който млади учени могат да представят своите революционни идеи, които Европейската организация ще използва зa бъдeщи изcлeдвaния в пocoкa нa физикaтa нa eлeмeнтapнитe чacтици. Паралелно с лекциите се проведоха и интересни наблюдения и лабораторни упражнения.

Като преподавател, ще се опитам да провокирам любопитството на моите ученици с eднa виpтyaлнa eкcкypзия дo ЦЕРН и се надявам да ги мотивирам да изучават физиката и астрономията с още по-голям интерес. Както сподели и проф. Леандър Литов: „Любопитството е причина за прогреса.“ И всичко, казано дотук, в няколко думи: наука, интелект, респект, очарование, приятелство – това е ЦЕРН”.

Мария Димитрова и Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”

26 юни

26 юни

София Стоянова Кралева от ІХ б клас, от клуб „Слово”, спечели поощрителна награда в Националния литературен  конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2017, посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха” провежда с благословението на НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВ. СИНОД на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА-Българска патриаршия.Организиран е под ръководството на Ловчански митрополит Гавриил.Конкурсът стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, с утвърждаване и съхраняване на традициите. Ръководството на СУ „Никола Вапцаров я поздравява и и пожелава нови успехи в необятния свят на словото.

22 юни

22 юни

Арлекин 2017От 15 до 18 юни 2017 г. в град  Варна се проведе 6  – тият Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство „ Арлекин”.

Фестивалът се проведе под патронажа на МОН и в подкрепа на Варна – Европейска младежка столица 2017 г., със съдействието на Държавна агенция за българите в чужбина, на г-жа Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности”, на г-н Ярив Лърнар, СЕО Boyana Film Studios, г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия, Национален дворец на децата, Асоциация на учителите по история в България, Италиански институт по култура.

Мотото на фестивала е „Светът в моите очи” и има за цел да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални филми, сериали, репортажи, Интернет медии и др.

Ученици от клуб „Филмово изкуство” и клуб „Мултимедийни технологии” при СУ „Никола Й. Вапцаров”, с ръководител г-жа Марийка Радкова, и тази година се включиха в надпреварата със свои продукции:

За първа година учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров”  – Царево участваха в категория „Анимация” и бяха едни от малкото български деца, които се престрашиха да се състезават с водещи анимационни  школи от Франция, Индия, Израел, Португалия, Грузия.

И тази година учениците се представиха достойно и се завърнаха от фестивала с награда – Специален златен медал за видеоклип на тема „Защо обичам Варна?”. Наградата беше връчена от Директорите на фестивала „Арлекин“: д-р Росица Младенова, доц. Юрий Дачев и Ираклий Джаошвили – директор на фестивала „Златната пеперуда” – Грузия.

Участието на учениците беше спонсорирано от Община Царево, Общински съвет Царево, Училищно настоятелство при СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Царево, СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Царево.

Радост на брега

Радост на брега

От 9 до 11 юни в град Созопол се проведе Международният конкурс „Радост на брега”. Целта на фестивала, който има конкурсен характер, е изява  на музикалното, инструментално, танцово, изобразително, сценично и литературно  изкуство. Учениците от ІІІ а клас и от  клуб „Слово”   се преставиха достойно и  отново прославиха името на СУ „ Никола Вапцаров”.

Литературно творчество- проза

Втора възрастова група

Яница Димова Илиева, ІІІ а клас – ІІІ място

Трета възрастова група

Ивет Стоянова Атанасова, VІ а клас- ІІ  място

Денисия Костадинова Ставатова, VІ в клас  –   ІІІ място

Четвърта възрастова група

Таня Янева Костадинова, ІХ б клас  –ІІ място

София Стоянова Кралева, ІХ б клас  -ІІ място

Литературно творчество –стихотворение

Трета възрастова група

Никол Даниелова Томова,VІ в – І място

Четвърта възрастова група

Мариям Стефанова Димитрова, ІХ б клас –ІІІ място,

Стиляна Димова VІа клас –поощрителна награда

21 юни

21 юни

Мариям Стефанова Димитрова от ІХ б клас, от клуб „Слово” спечели второ място в Националния литературен конкурс „ В началото бе словото”. Ръководството на СУ „Никола Вапцаров я поздравява и ù пожелава нови успехи в необятния свят на словото.

9 юни

9 юни

Отново повод за гордост в СУ „Никола Вапцаров”-гр. Царево! 

На 06 .02. 2017 г. в гр. Бургас се проведе областният кръг на олимпиадата по български език и  литература. Ивет Атанасова от VІ а клас, Никол Томова и Силвия Георгиева от VІ в клас, с преподавател Донка Прокопова, се представиха отлично и достойно защитиха името на своето  училище. Шестокласничките получиха грамоти от МОН и РИО- гр. Бургас.  Ръководството на училището ги поздравява и им пожелава нови успехи в света на знанието.

6 юни

6 юни

Група от водноспасителната служба към Националното червенокръстко движение успешно проведе едноседмично обучение по програма „Приятели с водата“, като финалният етап беше съчетан с идеята на Българския Червен кръст към Бургас за честване на Празника на детето в Синеморец на плаж „Устието“.

Бяха поканени четвъртокласници от СУ „Н. Й. Вапцаров“ и доброволци от БМЧК Царево, които съвместно сътвориха прекрасен празник с много игри, награди и незабравими преживявания.

Сдружение „Вятър и вода“ предостави кану, каяци и други атракциони, с които да се упражнят усвоените знания по водно спасяване. Съчетавайки полезното с приятното, децата осъзнаха потребността от умението да помогнат на човек в беда. Класните ръководители и учители също изживяха неповторими емоции, като отново се почувстваха деца и споделиха празника.

Членовете на БМЧК-Царево поднасят благодарности на организаторите на събитието – Филип Баров и сърф училището в Синеморец – „Акаша“, както и на местния клуб за ветроходство – „Вятър и вода“. Заслуга за събитието имат: директорът на гимназията в община Царево – Даниела Фелонова, директорът на Дирекция Водно спасяване към Националния съвет на Българския червен кръст в София – Антон Налбантов, Майа Антова – експерт. Благодарности още към фирма за плувни артикули „Спидо“, която наскоро стартира програма „Суим Дженърейшън“, имаща за цел да предотврати водните инциденти при младежите в световен мащаб.

В комбинация и с прекрасното вече лятно време, децата прекараха първия ден от най-голямата си ваканция в годината, впускайки се в забавления и създавайки нови приятелства.

А какво по-хубаво от детските усмивки?

Автор:Мариям Димитрова

 

31 май

31 май

Ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров” посетиха най-голямата печатница в град Бургас

Участниците от Клуб „Млад PR, журналист и фотограф” и Клуб „Мултимедийни технологии”, включени в Проект „Твоят час”, посетиха Печатница „K&L PRINT”. Поводът – Денят на буквите, защото „Българите сме народ, създаден от словото.” (Доц. д-р Иван Гаврилов).

Със своите ръководители, г-жа М. Димитрова и г-жа М. Радкова, любознателните ученици проследиха „пътя” на буквите – от графичния дизайн, предпечатната подготовка до офсетовия или дигитален печат.

С огромен интерес и любезното съдействие на домакините, петокласниците наблюдаваха всички етапи на отпечатване на различни издания. Разгледаха най-новата и модерна полиграфска машина. В процеса на работа проучиха професиите, свързани с изготвянето на рекламни материали, изследваха дизайна им, запознаха се с видовете текст и задаваха интересни въпроси, свързани с най-голямото ни културното наследство – буквите: „В защита на българския народ стояха езикът, писмеността, литературата!“ (Дмитрий Лихачов).

 

 

 

24 май

24 май

24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В СУ „Н. Й. Вапцаров” Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с химна на Република България и химна „Върви, народе възродени!”. Тръгвайки от училищната сграда, в традиционното празнично шествие се включиха учители, ученици и присъстващи родители и гости. Шествието премина през централна улица на град Царево, водено от мажоретния състав на училището, за да завърши пред празничната сцена.

Инж. Г. Лапчев и г-жа Д. Фелонова наградиха завършващите отличници и учениците с високи постижения на областни и национални конкурси.

По традиция абитуриентите сдадоха училищното знаме, а следващите нови  знаменосци обещаха да множат успехите на СУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Царево.

Празничната програма приключи със сбогуване с преподавателите и с вълнуваща среща с „малките абитуриенти“, които през есента ще прекрачат за първи път училищния праг.

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”