Новини

Новини

Седмицата започна с информационна презентация за Апостола. Във всеки от следващите дни, учениците бяха ангажирани с тематични задачи:
– рисуване на портрет;
– нареждане на пъзел от думи с негови мисли;
– четена на разкази и стихове за Дякона;
– на картата на България учениците нанесоха значими за Апостола селища;
– изработване на табла и кът на Левски.

14 януари

14 януари

Бъдещите химиците от СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево печелят награди 

Под ръководството на г-жа Диляна Петкова бъдещите химици от СУ „Н. Й. Вапцаров” бяха отличени със заслужена грамота и специална статуетка в Конкурса „Нашата класна стая за един устойчив свят”.

В Европейския конкурс за добри практики в областта на образованието за екологично развитие учениците впечатлиха журито със своите идеи за климатичните промени, екологичната справедливост и екологичната миграция.

Всички химици са поканени да изследват образователната платформа по проекта SAME WORLD  (edu-kit.sameworld.eu/) и да намерят безплатни образователни материали и дейности.

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

14 януари

14 януари

На 12.01.2018 г.  в ПИГ 2 кл. с учител Диляна Филчева, съвместно с ученици от 6 кл. от клуб „Приятели на книгата” към читалище „Г. Кондолов”, в Занимания по интереси отбелязоха 390 г. от рождението на великия френски писател – фолклорист Шарл Перо, автор на голям брой детски приказки, сред които „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Пепеляшка“, „Котаракът с чизми“ и мн. др. Децата се забавляваха  с решаване на занимателна кръстословица, представена по интересен  начин с картинки на герои от различни приказки. Така учениците се потопиха в света на приказките. Животът и творчеството на автора бяха представени с интересна презентация.  В класната стая оживяха героите от приказката „ Червената шапчица“.  Учениците от клуб „Приятели на книгата” се представиха като истински актьори с отлична игра и оригинални костюми.

Часът продължи с изработка на инересни детски книгоразделители за подарък на гостите и на библиотеката за техните малки читатели.

 

13 януари

13 януари

Да дарим живот на дърветата 

„Ако мислиш за 10 години напред, засади дърво.” (Конфуций)

 

В началото на Новата година младите еколози от СУ „Н. Й. Вапцаров” се включиха в поредната благородна инициатива – те посадиха три дръвчета, които бяха подарени от ДГС – град Царево.

Засаждането на дръвчетата е една от множеството общественополезни дейности, които развиват учениците от ХІІ клас. Своята философия, да бъдат знаещи и обичащи природата, те предадоха и на по-малките ученици.

За участието си в акцията учениците получиха поздравления от Ръководството на СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево.

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

12 януари

12 януари

Пътешествие в света на кулинарното изкуство

„Най-здравословната храна е вкусната.“  (Венцеслав Константинов) 

В часовете по Технологии и предприемачество при г-жа Мима Попова учениците проведоха виртуално пътешествие в света на кулинарното изкуство. С голям ентусиазъм приготвиха и украсиха своите изделия в кабинета по Технологии, който временно се превърна в творческа работилница. Сред участниците присъстваше оживление през цялото време, много настроение и състезателен дух.

Видяхме в действие аниматори, готвачи и сервитьори. Те установиха, че историята на вкусното ястие може да им разкрие различна култура и естетика. Имаше дегустация на красиви салати и сандвичи от европейските кухни. Отлично представилите се ученици получиха заслужени оценки от своя преподавател.

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

 

11 януари

11 януари

Открит урок в ученическата лаборатория

На 12 декември г-жа Т. Георгиева с учениците от петите класове проведе лабораторен урок пред широка аудитория от учители по природни науки. В ролята на асистенти се оказаха дванадесетокласниците, които влязоха в ролята на лаборанти – в бели престилки и подготвени по всички правила за работа.

С голямо усърдие и въодушевление петокласниците, под ръководството на г-жа Таня Георгиева и нейните асистенти, направиха своите първи стъпки в химията, като изследваха разтворимостта на веществата във вода, а изводите и заключенията от проведените експерименти въведоха в протоколи.

Отритият урок премина под формата на практически опити, по време на които  петокласниците с голям ентусиазъм демонстрираха какви теоретични знания са усвоили от учебния материал.

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

Патронен празник

Патронен празник

82 години най-голямото училище на юг от Бургас носи името на големия поет и революционер Никола Вапцаров. На 7-и декември тържественият концерт беше отрит от мажоретния състав на сцената на Читалище „Г. Кондолов”.

Поздравително слово към всички присъстващи отправи директорът на учебното заведение – г-жа В. Атанасова: „Вапцаровата вяра в човека и в живота носим и ние, неговите следовници – учителите и учениците от Средно училище “Н. Вапцаров”. Патронният празник е ден за равносметка на изминатия път и размисъл за бъдещата визия на образованието. Училището ни е с дълголетна история и с множество успехи на учениците и учителите. Уверена съм, че то има бъдеще, защото в него се съхранява постигнатото и се утвърждава стремежът към иновации за по-добро качество на образованието.”

В последвалата литературно-музикална програма се включиха ученици от различни класове. Те за пореден път демонстрираха своите таланти. С много стихове, песни и танци впечатлиха присъстващите гости. Цветни декори, жизнерадостни костюми, красиви и одухотворени детски лица – такава беше визията на празника. Заслужено удовлетворение! Основателен оптимизъм – ще пребъде Вапцаровата вяра!

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

3 декември

3 декември

Забавно междучасие

 Учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров” показаха как точно изглежда едно по-различно междучасие. Посветено на патронния празник, Забавното междучасие подготвиха г-жа Катя Панайотова, г-жа Мима Попова, г-н К. Янакиев и г-жа Й. Захариева.

Програмата съчетаваше богата палитра от музикални, солови и дуетни изпълнения на Вокална група „Морски звезди”, която за пореден път впечатли и завладя присъстващите.

Талантливите ученици представиха латино, зумба, рап, а танцът на „робота” Марти и оригиналният флашмоб предизвикаха всички да се включат на дансинга.

Водещите пожелаха Забавното междучасие да продължи традицията за разнообразяване на училищния живот чрез изкуството, което всички обичаме и ценим – музиката.

Присъстваха и родители, които бяха изключително горди от своите деца – бъдещи певци и танцьори, които вече са готови за голямата сцена. Те знаят, че публиката ще им отвърне с шумни и заслужени аплодисменти.

Учениците, участвали в Забавното междучасие, отново доказаха, че истинският език на приятелството е вълшебният език на песента.

 

Млад PR, журналист и фотограф 

 

 

 

6 януари

6 януари

Национално състезание по Български език и литература,

организирано от СУФ „Любословие”

За поредна година СУ „Н. Й. Вапцаров” се включи в състезанието по Български език и литература, организирано от СУФ „Любословие”. Активно участие в първи кръг взеха ученици от ІV, V, VІ, VІІ и Х клас.

Формата за проверка на знанията и уменията на учениците за всеки от класовете е писмен тест с въпроси от отворен и от затворен тип, а като допълнителен компонент  – задача за създаване на текст. Въпросите са съобразени с учебната програма за задължителна подготовка по Български език и литература за съответния клас.

Проверката на тестовете и на ученическите писмени работи се осъществява в София от членове на СУФ „Любословие” по критерии, съобразени с всеки тестов вариант.

Ръководството на СУ „Н. Й. Вапцаров” пожелава успешно представяне на всички участници!

 

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф 

22 декември

22 декември

На 22.12.2017 г. беше представено и публикувано в YouTube ученическото онлайн предаване „Умен и разумен“ на учениците от клуб „Мултимедийни технологии“.