22 март – Световен ден на водата

По повод Световния ден на водата – 22 март, в СОУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Царево се проведе открит урок на тема: „Млад лаборант – приятел с водата”.

В кабинета по Химия и опазване на околната среда учениците от втори и десети клас дискутираха значението на водата и какво може да направи всеки от нас, за да не я замърсява.

Второкласниците от СИП „Млад природозащитник”, с ръководител г-жа Янка Василева, успяха да отговорят на провокативните въпроси, отправени от водещите еколози: Как се прави жива вода? И в какво се крие нейната тайна? Аналогията с приказката „Живата вода” не успя да затрудни малчуганите, които са категорични, че живата вода е чудотворна.

От точните отговори на последвалите гатанки отново пролича безупречната подготовка и информираност на второкласниците, които с лекота разкриха и обясниха фокусите, основани на сериозни познания от областта на химията.

Чрез точното спазване на отправените указания от г-жа Петкова малките лаборанти работеха в екипи, демонстрирайки свойствата на водата и химичните разтвори, в резултат на които тя променя своя цвят.

След включената презентация за опазване на водите и водните екосистеми всички констатираха, че водата е самият живот!

За второкласниците откритият урок се превърна в няколко забавни минути по химия, а за десетокласниците от СИП „Екология”– в тематична беседа, отправена към опазването на водата като ценен природен ресурс.

Откритият урок приключи с музикален поздрав, отправен от второкласниците. Те получиха персонална грамота за отличното си представяне от директора на училището – г-жа Ваня Атанасова.

Публикувана на: март 24, 2016 @ 7:59