18 май

Дванадесетокласниците и седмокласниците на ДЗИ и НВО по български език и литература

На 18 май в 8,00 ч. всички зрелостници от СОУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Царево се явиха на матура по български език и литература. Тази сутрин беше изтеглен Вариант 13, съдържащ тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – аргументативен тип текст. Темата, по която те имаха възможност да напишат своето есе или интерпретативно съчинение, се оказа откъс от повестта „Гераците” на Елин Пелин.

Продължителността на изпита е 4 астрономически часа, като един час след началото на изпита зрелостниците нямат право да напускат изпитната зала.

Осигурени бяха всички условия за нормалното протичане на ДЗИ. Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието.

И през настоящата учебна година се потвърждава тенденцията от предходните години – 40 висши училища приемат оценките от ДЗИ вместо оценка от кандидатстудентски изпит.

Вариант 2 се падна на седмокласниците за Националното външно оценяване по български език и литература тази година. Изпитът започна от 10,00 часа. В 9,00 часа беше изтеглен изпитният вариант, който е с продължителност 60 минути. В допълнителния модул от 90 минути седмокласниците написаха трансформиращ преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа „Родителска среща” (Михаил Вешим).

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-и клас.

 

Публикувана на: май 18, 2016 @ 17:54