24 май

24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Тържеството по случай 24-ти май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна с химна на Република България и химна „Върви , народе възродени!”. Тръгвайки от училищната сграда, в традиционното празнично шествие се включиха учители, ученици и присъстващи родители и гости. Шествието премина през централна улица на град Царево, водено от мажоретния състав на училището, за да завърши пред празничната сцена.

Тържествената програма беше открита от г-жа В. Атанасова – директор на СОУ „Н. Й. Вапцаров”:

„Уважаеми граждани и гости,

Скъпи учители и ученици, деятели на науката и културата!

24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е най-стародавният, неповторим и най-свиден празник.

Празник, в който българинът се връща към великото начало на словото, мисъл и дело, положено от първоучителите свети Кирил и Методий. Това е празник, който ни дава правото да се гордеем, „че и ний сме дали нещо на света / и вси славяни книги да четат.”

Уважаеми колеги,

Вие сте съвременните апостоли на словото!

В този празничен ден отправям към Вас благодарност за всеотдайността, за Вашия неуморим стремеж да образовате и да възпитавате своите ученици. Благодарност за Вашите възпитаници, заели призови места на международни и национални състезания, конкурси и олимпиади.

            Скъпи ученици,

            Бъдете здрави, овладявайте с постоянство знанията, защото те са гаранция за Вашето бъдеще. Носете с гордост и прославяйте името на нашето училище, следвайте съветите на своите учители.

            Скъпи зрелостници,

            За Вас този празник е запомнящ се. Празник, в който се прощавате със своите учители. Изразявам увереност, че наученото в училище, ще Ви помогне да откриете своя път в живота.

            Пожелавам Ви здраве, вяра и успех в реализиране на мечтите!

            На добър час!

            Честит празник!

Г-жа В. Атанасова лично връчи грамоти и предметни награди, с които удостои учениците от Випуск 2016 за постигнатите високи успехи в сферата на науката, изкуството и спорта.

Поздрав към всички присъстващи отправи и г-н Г. Лапчев – кмет на община Царево. В своето приветствено слово г-н Г. Лапчев изрази благодарност към учителите, творците и дейците на образованието за техния принос в духовния живот на Общината. Към абитуриентите от Випуск 2016, бъдещето на община Царево, отправи и специални пожелания:

„Ето, че дойде един от най-дългоочакваните дни за Вас – денят на Вашия бал! Денят, който съм сигурен, че ще остане в сърцата Ви, като един красив и незабравим спомен.

Сигурен съм, че повечето с нетърпение са бързали да стигнат до този ден, но не забравяйте, че именно абитуриентският бал слага края на стария и отваря пътя към новия Ви живот. Живот, в който все по-често ще Ви се налага да взимате важни решения и да предприемате стъпки, които биха могли да го променят. Нека тези решения бъдат водени от значимите неща, които сте научили в училище, и от безценните съвети на Вашите учители.

Скъпи абитуриенти, пожелавам Ви от днешния ден нататък животът Ви да бъде точно такъв, какъвто сте си го представяли през дванадесетте години в училище. Бъдете здрави и бъдете целеустремени!”

По традиция абитуриентите сдадоха училищното знаме, а следващите нови  знаменосци обещаха да множат успехите на СОУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Царево.

Празничната програма приключи със сбогуване с преподавателите и с вълнуваща среща с „малките абитуриенти“, които през есента ще прекрачат за първи път училищния праг.