4 октомври

Спорт за всички ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Царево

В Световната седмица на физическата активност учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров” поставиха началото на спортните инициативи за новата учебна година.

На 30-и септември се проведоха туристически поход и състезания на открито между отбори, излъчени от класовете. Целта на подобни спортни прояви е да формират основни физически качества: бързина, издръжливост, сила, като създават умения за работа в екип. Известно е, че спортно-подготвителните игри повлияват благоприятно за преодоляване на тенденцията за обездвижването, за провокиране и интерес към физическа активност

С осигурена добра база и професионална организация на градския стадион малките състезатели ще развиват и усъвършенстват техниките за видовете спорт – футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис, аеробика.

Учениците се включиха и във вълнуващия туристически поход под надслов „Бъди активен!”. Участниците успяха да съчетаят полезното с приятното и се заредиха с изключително много емоции, като разгледаха природните морски забележителности и културно-историческото наследство на града. Учениците влязоха в ролите си на екскурзоводи и аниматори на щастливи емоции, като сами разказаха за обектите по маршрута.

Част от похода се оказаха разнообразните и интересни прояви: разходка до църквата „Успение Богородично” – кв. Василико; теоретичен и практически курс по спортно ориентиране; фотографска експедиция до близките плажни забележителности, като участниците имаха възможността да получат съвети, как да направят най-добрата снимка, участваща в Конкурса „Спортувай! Бъди активен!”.

Спортните инициативите на учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров” са свързани с концепцията за здравословен и активен начин на живот, с цел насърчаване на здравословно поведение, на практикуване на спортни занимания и дейности на открито – част от целогодишната кампания NowWeMOVE.