15 октомври

Национална седмица на четенето

С ентусиазъм и желание учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров”- гр. Царево – се включиха в Националната седмица на четенето, организирана за втора година от Министерството на образованието и науката, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. На 10.10.2016г. седмицата се откри с изложба от рисунки на любими литературни герои и се обявиха инциативите, предвидени до 14.10.2016г. Учениците от ІІ а клас писаха съчинение на тема „Най-хубавата книга, която прочетох през лятото“ и изготвиха табло с избраните съчинения, пословици и гатанки, посветени на книгата. Рисуваха на тема: „Моят любим герой“. Подготвиха драматизация на приказката „Най-скъпоценният плод”. и разбраха, че няма по- голямо богатство от знанието. Проведоха се състезания „Четене с разбиране”, „Аз обичам българския език” между ІІІ и ІV клас. Учениците от ІІІ а клас гостуваха на библиотеката при НЧ ”Георти Кондолов1914” и се включиха в маратон на четенето. Директорът на общинския музей г-жа Я.Кирязова се също взе участие в него и чете на третокласниците художествена и научна литература. Малките читатели бързо отговаряха на въпросите, които им задаваше, и показаха, че могат да мислят и да се забавляват. Домакините от библиотеката се бяха подготвили с въпроси от книгите, които децата трябваше да четат през лятото и с подаръци. На следващия ден третокласниците четоха свои приказки на учениците от 1 а клас. Въпреки че познават само няколко букви, първокласниците се престрашиха и показаха как четат. Децата от 3 а клас им връчиха малък подарък- книжка с любими приказки. Седмицата на четенето продължи със среща по скайп с третокласници от ОУ „Д. Дебелянов” гр. Ямбол. Взаимното четене донесе големи емоции и на двата класа. Те си обещаха отново да се срещнат. Родители също се включиха в маратона на четене избраха откъси от книги на Туве Янсон., съвременен детски писател.

Учениците от VІ и VІІ клас четоха откъси от любимите си книги и разсъждаваха върху тях. Обяви се конкурс за най- богат и интересен читателски дневник. Челните места се заеха от шестокласничките Константина Каракачанова, Силвия Георгиева, Станислава Костова и Ивет Атанасова. Проведе се анкета „Моята любима книга е…” Оказа се, че нашите ученици с интерес следят написаното от Емил Конрад и разсъждават върху неговите съвети. Всеки носеше любимата си книга и се опитваше убедително да я препоръча на останалите. Шестокласничката Арина от Москва разказа историите на Пипи Дългото чорапче, любима героиня на всички деца по света.Организира се литературна екскурзия с мото ”С книгата можеш да достигнеш навсякъде.” Споменаха се най-забележителните исторически местности и градове в България. Учениците от клуб „СЛОВО” отвориха творческата си работилница, писаха разкази, стихотворения и подготвиха новия си литературен сборник за печат.

Седмицата беше препълнена с инциативи и събития. За учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров” тя ще продължи през цялата учебна година, защото искат да бъдат грамотни, знаещи, комуникативни и мислещи.