6 декември

„Знаците” на Вапцаров във Варна

Ти помниш ли морето… 

По повод патронния празник участниците от Клуб „Млад PR, журналист и фотограф” с ръководител М. Димитрова проследиха „знаците” на Никола Вапцаров в град Варна.

Първата среща между вапцаровските възпитаници на двете училища се осъществи във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”. Достолепната сграда и внушителният монумент на Вапцаров са едни от ярките символи, които впечатлиха бъдещите журналисти.

Учениците установиха емблематичната връзка на Никола Вапцаров с Варна, когато разгледаха експозицията на Военноморския музей и кораба „Дръзки”, „акостирал” в Морската градина срещу сградата на музея.

Корабът „Дръзки” се оказа интересен знак, свързан с пребиваването на поета в морския град. Вапцаров е водил практиката си на този кораб, който е днешният любим експонат на Военноморския музей, но и единственият запазен кораб от началото на миналия век.

Участниците в Клуб „Млад PR, журналист и фотограф” успешно разчетоха скритите „знаци” в следите на Вапцаровата „История”:

Какво ще ни дадеш, историйо,

от пожълтелите си страници? 

И знаят, че обектите, които по право и традиция съхраняват чрез наименованията си светлите имена от историята ни, паметта за велики български личности, са училищата.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – град Варна и СУ „Н. Й. Вапцаров” – град Царево достойно пазят паметта на големия български поет Никола Вапцаров.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Клуб „Млад PR, журналист и фотограф”