22 юни

Арлекин 2017От 15 до 18 юни 2017 г. в град  Варна се проведе 6  – тият Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство „ Арлекин”.

Фестивалът се проведе под патронажа на МОН и в подкрепа на Варна – Европейска младежка столица 2017 г., със съдействието на Държавна агенция за българите в чужбина, на г-жа Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности”, на г-н Ярив Лърнар, СЕО Boyana Film Studios, г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия, Национален дворец на децата, Асоциация на учителите по история в България, Италиански институт по култура.

Мотото на фестивала е „Светът в моите очи” и има за цел да стимулира детската и младежка фантазия и творчество за създаване на оригинални филми, сериали, репортажи, Интернет медии и др.

Ученици от клуб „Филмово изкуство” и клуб „Мултимедийни технологии” при СУ „Никола Й. Вапцаров”, с ръководител г-жа Марийка Радкова, и тази година се включиха в надпреварата със свои продукции:

За първа година учениците от СУ „Н. Й. Вапцаров”  – Царево участваха в категория „Анимация” и бяха едни от малкото български деца, които се престрашиха да се състезават с водещи анимационни  школи от Франция, Индия, Израел, Португалия, Грузия.

И тази година учениците се представиха достойно и се завърнаха от фестивала с награда – Специален златен медал за видеоклип на тема „Защо обичам Варна?”. Наградата беше връчена от Директорите на фестивала „Арлекин“: д-р Росица Младенова, доц. Юрий Дачев и Ираклий Джаошвили – директор на фестивала „Златната пеперуда” – Грузия.

Участието на учениците беше спонсорирано от Община Царево, Общински съвет Царево, Училищно настоятелство при СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Царево, СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Царево.