Национална седмица на четенето

С ентусиазъм и интерес учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров”- гр. Царево – се включиха в Националната седмица на четенето, организирана за трета година от Министерството на образованието и науката, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. На 23.10.2017 г. седмицата се откри с изложба от рисунки на любими литературни герои и се обявиха инциативите, предвидени до 27.10.2017 г. Учениците от гимназиален етап посетиха театралната постановка „Спасителят” и се срещнаха с любимия си актьор Ивайло Захариев. Учениците от седми клас посетиха училищната библиотека и намериха отговор на много въпроси като Коя е най-интересната книга?, Къде е скрита мъдростта?, Кой е най-великият автор в историята? и научиха любопитни  литературни факти. Проведоха се маратон на четенето, литературна екскурзия под наслов: „С книгата може да достигнеш навсякъде”, конкурс за най- интересен и богат читателски дневник, литературна анкета, литературна игра „ Четене с разбиране”.

Десети Б клас се потопи в света на книгите в библиотеката в НЧ „Георги Кондолов1914″и проведе един необикновен час по литература. Учениците чуха „Молбата на книгата“ научиха колко е важно да се отнасят с уважение към словесното изкуство и да откриват мъдростта му. В края на часа много от тях пренесоха магията на книгите и в своите домове. Оказа се, че Шекспир е любимият автор на десетокласниците, които разпалено разсъждаваха по вечния въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш” и се развълнуваха от съдбата на Ромео и Жулиета.

Седмицата беше препълнена с инициативи и събития. За учениците от СУ ”Никола Йонков Вапцаров” тя ще продължи през цялата учебна година, защото те искат да бъдат грамотни, знаещи, комуникативни и мислещи.